Dr. Andaluzia Oancea
– Medic primar, doctor in stiinte medicale, competenta endoscopie, competenta homeopatie –

Cu totii stim ca suntem unici si irepetabili in Univers, in toata imperfectiunea noastra ,mostenita sau dobandita. Desi auzim destul de des aceasta sintagma, avem de putine ori ocazia de a privi concret acest lucru, de a constientiza acest adevar.

Dupa o cariera destul de lunga in profesia mea de medic, in care m-am straduit sa pun la un loc mai multe piese de puzzle ale unei formari cat mai complete, pentru a aborda correct si responsabil omul din fata mea, a venit un moment in care brusc am inteles ca ceva din maiestria mea lipseste.

Specialitatea pe care am ales sa o practic, si anume ORL-ul mi s-a dezvaluit, pe parcursul formarii mele, in toate valentele ei. Am dobandit prin ani lungi de formare capacitatea de a fi chirurg, avand competente in chirurgie cervicala, chirurgie endoscopica nazo-sinusala, chirurgie otologica, chirurgie estetica.

Poate parea prea mult si unii se pot intreba in ce masura am aprofundat.Spitalul in care m-am format, Spitalul Coltea, care a fost considerat din totdeauna un spital de urgenta ORL, m-a obligat sa acord atentie continua si multilaterala pe toate aceste domenii si pot afirma ca tot ce am decis sa realizez, am facut cu succes spre satisfactia mea si a pacientilor mei.

Dupa cum spuneam, a venit un moment in care brusc am simtit ca succesul unui chirurg nu consta in cat de ascutit ii este bisturiul sau cat de ascutita ii este maiestria operatorie. In fata noastra avem oameni care de cele mai multe ori, atunci cand se prezinta in calitate de pacienti,  pentru suferinte fizice, aproape ca isi ignora suferintele psihice, care de cele mai multe ori sunt premergatoare bolii care ii aduc la medic.

In toata unicitatea noastra, aceleasi situatii de viata sunt traite specific de fiecare individ in parte. Cum as fi putut concilia acest aspect care pentru mine era strigator, dar in pozitia mea, a specialitatii mele, nu putea fi rezolvat decat cu un dialog cat mai cald, empatic si cat mai ingaduitor pentru fiecare pacient. Asa ca, in cautarea mea de a aborda pacientul intr-o maniera holistica, am descoperit HOMEOPATIA

Pot considera ca aceasta a fost revelatia vietii mele.

Pana in acel moment, nu am avut nici o informatie despre aceasta ramura a medicinii complementare, ba mai mult, in anii de inceput in care exista si o mica aroganta a chirurgului cu multe specializari, imi parea ca cei care apeleaza la aceste metode ar putea sa caute subrefugii pentru neimplinirile lor profesionale.

Homeopatia are un istoric lung in tara noastra, cu inceputuri in 1840 si oficializare in 1969, cu personalitati precum profesorul Bunghetianu, Dr. Corneliu Aurian Blajeni, Dr. Ioan Teleianu, sotii Dr. Pavel Chirila si Dr. Maria Chirila, care au contribuit la bunastarea unui numar mare de romani.

Din nefericire, in trecut, dar si in present, aceasta ramura de medicina complementara nu este pe deplin exploatata, scepticismul in privinta ei provenind din lipsa de intelegerea asupra felului in care functioneaza si segmentului din fiinta umana caruia i se adreseaza.

Homeopatia a fost descoperita in urma cu mai mult de 200 de ani de genialul doctor si om de stiinta Samuel Hahnemann ,in studiul lui de o viata, pentru a gasi principii rationale, ferme si simple pentru practica medicala a timpurilor lui, dezamagit de faptul ca purgatia si sangerarea erau singurile metode terapeutice, de cele mai multe ori cu succese indoielnice.

Geniul lui a constat in acela de a realiza ca succesul tratamentului cu chinina a malariei se datora faptului ca administrarea de chinina dezvolta niste simptome artificiale, asemanatoare cu ale bolii care anihilau boala ,pe principiul “cui pe cui se scoate”.

Pentru a intelege acest lucru el a experimentat pe el insusi si pe voluntari sanatosi administrarea de chinina, dezvoltand dupa un timp simptomele malariei, care dispareau complet dupa oprirea administrarii.

Alegerea remediilor homeopate pentru patologii de orice natura se face pe descoperirea simptomelor pacientului care se aseamana cu simptomele determinate de remedii. La ora actuala exista peste 8000 de remedii descriese cu tablourile lor clinice, prin studii experimentale, care sunt cunoscute sub numele de proving-uri, facute pe voluntari sanatosi.

De cele mai multe ori pacientul confunda homeopatia cu medicina naturista, diferenta majora constand in faptul ca remediul homeopat este foarte diluat pana la nivelul in care substanta din care provine (mineral, planta, animal) depaseste numarul lui Avogadro – cu alte cuvinte remediul nu mai contine substanta, ci doar amprenta ei.

Geniul lui Hahnemann a constat si in descoperirea unor proprietati nemaiintalnite, a dilutiilor inalte, care cu cat sunt mai mari, cu atat actioneaza la un nivel mai subtil, dincolo de corpul fizic, la nivel de senzatii, emotii, trairi mentale. Dilutiile joase se adreseaza corpului fizic (simptomelor bolii).

In felul acesta, individualitatea si felul in care pacientul experimenteaza in mod particular boala fizica si experienta de viata, pot fi acoperite de remediul homeopat.

Prin urmare, dupa problema pe care iti propui sa o tratezi cu homeopatie, poti sa tratezi pacientul strict pentru probleme fizice acute sau cornice, sau pentru problem emotionale sau mentale. Dupa scolile pe care homeopatii aleg sa le urmeze, unii dintre ei se limiteaza la tratamentul problemelor fizice, folosind unul sau mai multe remedii, iar altii abordeaza pacientul holistic, luand in calcul fizicul, dar si mentalul in acelasi timp (remedial constitutional).

Desigur ca abordarea trebuie sa fie strict individuala si sa se adapteze la nevoile pacientului, fiind posibil si un tratament in etape.

Sunt scoli diferite, sunt curente diferite, pe care daca ai disponibilitatea de a le aborda si intelege, poti  sa-ti alegi o modalitate sau alta de tratament.

Ceea ce este util de a preciza este ca homeopatia nu adduce niciun prejudiciu pacientului in lipsa unei alegeri judicioase, dar in conditiile in care pacientul reuseste sa se dezvaluie in fata homeopatului, iar homeopatul are suficiente abilitati de a valoriza orice informatie primita, remediul corect ales poate schimba din radacini calitatea vietii pacientului pe toate planurile.

Ca urmare, la ora actuala, pot afirma ca pot trata patologii din sfera ORL si nu numai, abordand din perspective multiple un pacient, valorizand toate cunostintele dobandite in formarea mea de medic alopat, la care adaug si inestimabila informatie homeopata care ma ajuta sa privesc pacientul ca un tot, in toata splendoarea imperfectiunii sale perfecte.

Este tot ceea ce ne putem dori in aceste vremuri schimbatoare, de a ne descoperi fiecare si a ne acorda valoare pentru a experimenta viata si a ajunge la intlepciunea propriei noastre existente.

Afectiuni

DEVIATIA DE SEPT NAZAL

Deviatia de sept nazal este o cauza frecventa de nas infundat.

Septul nazal este peretele despartitor, situat in zona de mijloc a nasului, care delimiteaza cele doua cavitati cunoscute sub numele de fose nazale.

Modificari ale acestui perete pot avea originea in microfracturi survenite in perioada intrauterina sau perinatala, in asimetrii de cresteri ale structurilor osoase sau cartilaginoase, survenite in perioada de crestere accelerata a pubertatii sau in urma unor traumatisme faciale din perioada de copilarie sau a vietii de adult.

Nu intodeauna modificarile de la nivelul septului nazal sunt evidente si pe forma nasului.

Pacientul se prezinta de obicei la medic pentru senzatie de nas infundat ,unilaterala sau bilaterala, care nu cedeaza sau cedeaza moderat la administrarea spray-urilor nazale decongestionante.

DETALII

EPISTAXIS

Mucoasa nazala este strabatuta de o retea bogata de vase sanguine care pot fi fragilizate sau afectate de diverse conditii locale sau de boli care intereseaza intregul organism.

Conditiile locale cele mai frecvente sunt traumatismele minore (curatarea intempestiva a nasului), traumatisme prin lovire, traumatisme chirurgicale, inflamatii si infectii ale mucosei nazale, malformatii vasculare si tumorale.

Dintre cauzele care tin de organism medicul trebuie sa investigheze deficite de coagulare, boli vasculare si cardiovasculare (hipertensiune arteriala), diabetul zaharat, boli hepatice, boli renale, boli ereditare (telangiectazia hemoragica ereditara), tratament anticoagulant.

Sexul masculin este mai afectat pana la varsta de de 50 de ani pentru ca dupa acesta varsta sa nu mai fie diferente intre sexe.

Copiii si in special baietii pot prezenta intre 3-8 ani episoade frecvente de hemoragii nazale minore care dispar spontan fara a se cunoasete cauza exacta a lor.

DETALII

RINOSINUZITA CRONICA

Rinosinuzita cronica este definita ca inflamatia mucoasei sinusurilor nazale asociata cu inflamatia mucoasei nasului, la care se adauga modificari inflamatorii ale structurilor adiacente.

Boala afecteaza 15-16% din populatia adulta.

Factori predispozanti sunt terenul alergic, modificari ale imunitatii organismului, variatii anatomice ale structurilor din interiorul nasului cum ar fi deviatia de sept nazal, conca bulosa (o pneumatizare in exces a cornetului mijlociu cu efect obstructiv),rinita hipertrofica( marirea de volum a cornetelor inferioare).

Simptomele cu care se prezinta pacientul sunt: nas blocat, reducerea sau pierderea mirosului, secretii crescute care pot sa se scurga si in partea posterioara a nasului spre faringe, durere sau presiune in oasele fetei.

DETALII

SINUZITA ACUTA

Sinuzita acuta, este o boala inflamatorie si/sau infectioasa a cel putin uneia dintre cavitatile dispuse in oasele craniului, numite sinusuri (maxilar, etmoid, frontal, sfenoid) si a mucoasei nazale.

De cele mai multe ori, boala debuteaza ca o infectie virala, evoluand uneori bacterian.

Factorii de risc asociati cu rinosinuzita acuta sunt scaderi ale imunitatii oraganismului, alergii, astmul, modificari ale anatomiei nasului (deviatia de sept nazal), expunerea la factori de mediu (fum, noxe).

Diagnosticul precoce este crucial in alegerea corecta a tratamentului si impiedicarea complicatiilor.

DETALII

Tratamente

Tratamentul chirurgical al sinuzitei cronice

Atunci cand se decide interventia chirurgicala,  se recurge la o operatie care vizeaza restabilirea functiei normale a sinusurilor fara afectarea anatomiei sinusurilor – Chirurgie sinusala endoscopica functionala).

Acesta interventie este deosebit de eficienta si foarte bine suportata de pacient. Interventia necesita anestezie generala pentru confortul deopotriva a pacientului si medicului –  tinand cond de spatiile inguste in care se lucreaza si de vecinatatiile cu structuri importante (creier, ochi, vase).

Pacientul nu ramane dupa trezirea din anestezie cu nici o durere si atunci cand nu se opereaza  simultan si septul nazal poate ramane fara tamponamente care sa-i obstructioneze respiratia.

DETALII

Tratamentul rinosinuztei cronice

Elementul cheie al sanatatii nasului si sinusurilor este mentinerea unei ventilatii optime a cavitatilor sinusale.

Mucoasa nasului se continua cu mucoasa sinusurilor.

Sinusurile isi dreneaza secretiile in cavitatile nazale si orice obstructie in calea eliminarii lor contribuie la imbolnavirea mucoasei din interior.

Lipsa de oxigen a mucoasei creste acidul lactic din sinusuri ducand la colonizare bacteriana.

In sinuzita cronica, infectiile sunt polimicrobiene, sau pot fi de etiologie fungica. Recoltarea secretiilor nazale cu ocazia endoscopiei poate orienta in alegerea tratamentului antibiotic.

DETALII

Cum actioneaza homeopatia

Fiinta umana este un sistem complex si dinamic in care se intrepatrund 3 nivele: fizic, emotional, mental.

Sanatatea unui indivit poate fi evaluata prin aprecierea acestor nivele in care cel mental este considerat central, iar cel fizic este considerat periferic, acesta fiind o glidire a celui mental.

Orice stimul morbid (infectie, traumatisme, obiceiuri toxice, socuri emotionale) declanseaza un mecanism de aparare a organismului prin sistemul imun, endocrin, nervos, care incearca sa protejeze regiunile interne (organele interne) si pe cele psihice si sa limiteze simptomele in periferie.

Acest mecanism face parte dintr-o structura energetica  pe care vechii homeopati au denumit-o „Forta Vitala”.

Forta Vitala este un camp cuantic, „o inteligenta” permant supusa schimbarii, care patrunde in substanta materiala fara sa o inlocuiasca si care creeaza ordine in corp, fiind adaptabila si constructiva.

Homeopatia se adreseaza acestui camp de energie cuantica care se conformeaza legilor si principiilor campurilor (rezonanta, armonie, reintarire, interferenta).

DETALII

LISTA DE SERVICII DE CABINET

Consultatie ORL – 400 lei

Consultatia include:
-anamneza detaliata
-examen clinic ORL cu instrumente clasice
-interpretare analize
-recomandari medicale si chirurgicale
-eliberare reteta
La pretul consultatiei se adauga pretul procedurilor ORL suplimentare: endoscopie ORL, fibroscopie ORL, endoscopie otica, manevre ORL.

Pogramare Online0758010005

Control ORL – 300 lei

Controlul se face pana in 30 de zile si include:
-constatarea evolutiei sub tratamentul recomandat
-examen clinic ORL de control
-interpretare analize
-recomandari medicale sau chirurgicale
-eliberare reteta
La pretul consultatiei se adauga pretul procedurilor ORL suplimentare: endoscopie ORL, fibroscopie ORL, endoscopie otica, manevre ORL.

Pogramare Online0758010005

Consultatie homeopata – 500 lei

-consta intr-o discutie detaliata a simptomelor pacientului, precum si identificarea
starilor emotionale si mentale ale pacientului, durata putand sa se intinda intre 90 minute – 150 minute

Pogramare Online0758010005

Endoscopie rigida + procedura suplimentara – 250 lei

-manevra consta in examinarea cavitatilor nazale si a portiunii superioare a faringelui (cavum)
-recoltarea de secretii de la nivelul acestor cavitati
-presupune in unele conditii aplicarea de mese intranazal cu solutii anestezice sau vasoconstrictoare, cu scopul de a reduce disconfortul pacientului si a largi cavitatile examinate

Pogramare Online0758010005

Fibroscopie + procedura suplimentara – 250 lei

-manevra consta in examinarea cu o fibra optica flexibila a cavitatii nazale, bazei de limba, faringelui si laringelui, necesitand uneori administrarea de solutii anestezice de tip Xilina sub forma de spray

Pogramare Online0758010005

Endoscopie otica – 150 lei

-manevra consta in vizualizarea conductului auditiv extern si detaliilor membranei timpanice bilateral

Pogramare Online0758010005

Toaleta locala a urechii – 150 lei pentru o ureche, 250 lei ambele urechi

-manevra include dupa evaluarea leziunilor indepartarea cerumenului si secretiilor prin aspiratie sau lavaj
-tratament medicamentos local (insertii de mese, administrare de picaturi, creme)

Pogramare Online0758010005

Toaleta locala a foselor nazale + procedura suplimentara – 150 lei

-manevra include aspirarea secretiilor, curatarea mecanica a cavitatilor nazale, cu pense chirurgicale
-tratament medicamentos local
-insertii de mese cu anestezice sau substanta medicamentoasa

Pogramare Online0758010005

Extragere de corpi straini nazali sau auriculari – 250 lei

-manevra consta in identificarea endoscopica a corpilor straini si extragerea cu metode mecanice sau de lavaj

Pogramare Online0758010005

Cauterizare + procedura suplimentara – 450 lei

-manevra presupune folosirea de substante medicamentoase sau manevre instrumentale pentru oprirea unei sangerari nazale, orale, faringiene, otice

Pogramare Online0758010005

Tamponament nazal – 300 lei

-procedura consta in aplicarea de mese cu Merocel in cavitatile nazale pentru oprirea unei sangerari nazale

Pogramare Online0758010005

Infiltratie + procedura suplimentara – 450 lei

-manevra consta in administrarea diverselor substante medicamentoase la nivelul pielii sau mucoaselor cu scopul ameliorarii durerii

Pogramare Online0758010005

Mica interventie chirurgicala – 850 lei

-include anestezie locala
-indepartarea partial sau totala a formatiunii
-recoltarea unui fragment pentru biopsie
-manevre de hemostaza locala
-deschiderea unei colectii
La pretul acestei interventii se adauga consultatia/controlul

Pogramare Online0758010005

LISTA DE PROCEDURI CHIRURGICALE

Operatia deviatiei de sept

Rinoplastie

Turbinoplastie

Rezectie de tumori nazale

Chirurgia hematomului septal nazal

Biopsie cavum

Cauterizare endoscopica epistaxis

Chirurgie endoscopica a sinusurilor fetei

Operatia polipozei nazale

Amigdalectomie

Indepartarea vegetatiilor adenoide la copii si adult

Uvulopalatoplastie

Excizie de tumori cervicale

Chirurgia hematomului auricular

Otoplastie

Excizie chisturi retroauriculare

Excizie chisturi dermoide de la nivelul scalpului

Chirurgia parotidei

Chirurgia glandelor salivare submaxilare

Excizie de mici tumori faciale tegumentare cu reconstructie de lambouri

Rinofima

Programare Online